Potek gradnje

Skeletna gradnja v primerjavi s klasično zidano gradnjo poteka precej hitreje ne glede na vrsto objekta. Lesena skeletna gradnja se uporablja samo za nadzemni del objekta, podzemni del ali temelji pa so klasično betonski. Na gradbeno pripravljeni temeljni plošči se postavi skelet, ki je običajno že delno sestavljen v delavnici, sestavni deli pa so do milimetra natančno razrezani z računalniško vodenim rezkalnim strojem (CNC).

Normalno velika stanovanjska hiša se sestavi že v 2-4 dneh, ter takoj zaščiti pred neljubimi vremenskimi vplivi z leseno vlaknenimi ploščami ali paroprepustnimi folijami, ter zaključno kritino. Že tako zaščiten objekt je minimalno izpostavljen vremenskim vplivom, ko pa vgradimo še okna in zunanja vrata je objekt že zaprt v slabem tednu dni!

Naslednji korak je vpihovanje vlaknene izolacije med nosilce zunanjih sten, montaža trde vlaknene izolacije na zunanji strani sten kot predpriprava za fasado. Ko je to gotovo, je skeletna hiša od zunaj praktično končana. Obenem se izvede še tesnjenje stikov na notranji strani zunanjih sten in strehe z namenom zagotavljanja zrakotesnosti objekta, kar je izjemno pomembno za pravilno delovanje tovrstne difuzijsko odprte gradnje. Od tu naprej se izvajajo obrtniška dela kot pri klasični gradnji – elektro instalacije, strojne instalacije, suhomontažna dela ter zaključna dela kot so suhomontažna dela, tlakarska dela itd. Montaža instalacij je tudi v tem primeru enostavnejša in hitrejša, saj ni zamudnega dolbljenja (štemanja) sten in betonskih plošč.